wtorek, 10 lutego 2015

Projekt" Sztuka krystalizacji" zakończony


W projekcie globalnym wzięło udział 19 uczniów. Badaliśmy nasycenie roztworów i hodowaliśmy kryształy  różnych związków chemicznych. Nasze zdjęcia i tabela z wynikami zostały opublikowane na stronie  Royal Society of Chemistry . Otrzymaliśmy  e- mail z podziękowaniem , a uczniowie otrzymają dyplomy za uczestnictwo.

Dear Participant,

Thank-you for participating in the Global Experiment 2014 – The art of crystallisation. I hope you enjoyed taking part in the experiment and will now use the website again to view the results from students around the world.

Kind regards
The Learn Chemistry Team

Nasze wyniki:

Number of Participants
19
Age Group
14-16 Years
Region
West

Experiment A
Alum
Epsom Salts
Potassium Nitrate
Table Salt
Sugar
Temp (0C)
Mass (g)
Temp (0C)
Mass (g)
Temp (0C)
Mass (g)
Temp (0C)
Mass (g)
Temp (0C)
Mass (g)
21
12
18
14
16
13
21
18
20
16

Experiment B
Alum
Epsom Salts
Potassium Nitrate
Table Salt
Sugar
Temp (0C)
Size
Shape
Temp (0C)
Size
Shape
Temp (0C)
Size
Shape
Temp (0C)
Size
Shape
Temp (0C)
Size
Shape
18
20
V
18
22
W
18
22
Z
18
15
X
18
16
V


Z kryształami mamy do czynienia codziennie.
Jadalne kryształy to: sól, cukier, kwasek cytrynowy.
Kryształy mają zastosowanie w elektronice: laptopy, tablety, smartfony, karty kredytowe oraz w medycynie, farmacji, optyce, akustyce.
Spotykamy je również w przedmiotach codziennego użytku. Są to żyrandole, zegary, biżuteria etc.
  Przykłady kryształów:


Wszystkim uczniom serdecznie dziękuję :)