poniedziałek, 27 lutego 2017

Coca- cola - pić czy nie pić?

Kwas fosforowy (V) zawarty w Coca-coli niekorzystnie wpływa na nasze zęby, ponieważ wypłukuje fosforan wapnia w postaci dihydroksyapatytu, który zawarty jest w szkliwie i nadaje mu twardość. Do badania wykorzystaliśmy jajka kurze, których skorupki zawierają około 95% węglanu wapnia.




Obserwacje i wnioski
Jajko zanurzone w 10% occie zostało pozbawione skorupki wapiennej. Pozostała błona pergaminowa,  jajko jest miękkie.
Po wyciągnięciu jajka z Coca – Coli zaobserwowaliśmy zmianę barwy skorupki  i utratę jej twardości. Jednak zmiany nie są tak wyraźne, jak w przypadku octu.
Roztwory o odczynie kwaśnym są odpowiedzialne za wypłukiwanie związków mineralnych, dlatego skorupka wapienna straciła swoje właściwości.