sobota, 31 stycznia 2015

Eksperymenty wykonane przez uczniów

Wulkan z sody oczyszczonej i octu
Piotr Z.  kl. II H

Piktogramy  - znaki ostrzegawcze.
autorka: Nikola Sobczuk  kl. II H



Chemiczne jojo
autor: Adam J.   kl. II H

Do doświadczenia potrzebujemy: olej, ocet, strzykawkę, 2 szklanki, barwnik, sodę oczyszczoną, łyżkę.
Przebieg doświadczenia: do pierwszej szklanki  wsypujemy od 3 do 5 łyżek sody oczyszczonej, drugą szklankę napełniamy do połowy octem.Szklankę z sodą napełniamy olejem. Należy powoli wlewać go po ściance. Ocet mieszamy z barwnikiem. Gdy barwnik się rozpuści nabieramy mieszaninę do strzykawki i delikatnie wpuszczamy do szklanki z olejem oraz sodą.
Obserwacje: po wpuszczeniu strzykawką mieszaniny (ocet + barwnik) przybiera ona postać kropli i opada na dno. Po kilku sekundach krople unoszą się na samą górę i ponownie opadają.

Wniosek: w wyniku tej reakcji powstaje dwutlenek węgla (CO2), który otacza krople. Stają się przez to lżejsze i unoszą się do góry. Gdy dotrą do powierzchni oleju tam gaz ulatnia się, a cięższe krople z powrotem opadają na dno i  reakcja się powtarza.



Mleko + ocet -  reakcja chemiczna czy zjawisko fizyczne?
autorka: Natalia W.   kl. III H
Potrzebujemy: szklane naczynie, 1 szklankę mleka, pół szklanki octu.
Wykonanie: podgrzewamy mleko (ja zrobiłam to w mikrofalówce).
Do szklanego naczynia wlewamy mleko i zalewamy octem; następnie dokładnie mieszamy.
Obserwacje: po dodaniu octu do mleka, zmieniło ono swoją barwę, smak i zapach. Mleko ścięło się.
Wniosek: jest to reakcja chemiczna, ponieważ powstała nowa substancja         o odmiennych właściwościach.



Mocna herbata jako wskaźnik   
autorka: Natalia W.     kl. III H

Potrzebujemy: 3 szklanki, łyżeczkę, sodę, ocet, zwykłą herbatę.
Wykonanie: zaparzamy 200 ml herbaty i rozlewamy do 3 szklanek.
Do pierwszej szklanki należy dolać łyżeczkę octu, drugą zostawić do porównania, a do 3 wsypać 1/2 łyżeczki sody.
Obserwacje: zawarte w herbacie taniny zmieniają barwę pod wpływem zmieniającego się pH, dlatego w pierwszej szklance herbata zmienia kolor na słomkowy, a w trzeciej jest ciemnobrunatna.
Wniosek: herbata zmienia swoją barwę pod wpływem: sody ( odczyn zasadowy) i octu ( odczyn kwaśny)  - jest więc wskaźnikiem pH.



Gumowe jajko
autorka: Klaudia Ch.

Do wykonania doświadczenia potrzebujemy: jajko, szklankę, ocet, talerzyk.
Wykonanie: wlewamy ocet do szklanki, następnie wkładamy jajko i przykrywamy talerzykiem, żeby zapach octu nie wydobywał się ze szklanki.
Obserwacje: już po chwili widać oddziaływanie octu na skorupkę  jajka. Należy jednak poczekać kilka godzin.
Wniosek: Pod wpływem octu skorupka jajka rozpuściła się.





Płonący cukier i dyfuzja
autorka: Dominika R.  kl. III H




Ciecz nienewtonowska 
autorka: Julia K.   kl. II B

Do wykonania potrzebujemy: skrobię ziemniaczaną, wodę, naczynie.
Przebieg doświadczenia:
Do 1/4 kg mąki ziemniaczanej dodajemy wody i mocno ugniatamy.
Obserwacje: mieszanina zachowuje się jak ciało stałe, gdy ją ugniatamy lub uciskamy, a pozostawiona na dłoni bez żadnego ucisku zachowuje się jak ciecz, przelatuje między palcami.
Wniosek:
Ciecz nienewtonowska posiada cechy ciała stałego i cieczy.



Badanie składu powietrza 
 Nikola U.    kl. II B





Dyfuzja atramentu 
Marta Ś. kl. III D


Detergent zmniejsza napięcie powierzchniowe wody 
 Filip S.  kl. III H