Symbol (numer, kod) E oznacza dodatki do żywności,
a nazwa pochodzi od naszego kontynentu – Europy.
Dyrektywa Unii Europejskiej reguluje użycie dodatków, które kryją się pod
literą E.
Zakresy numerów listy chemicznych
dodatków do żywności
|
|
100–199
|
Barwniki
|
200–299
|
Konserwanty
|
300–399
|
Przeciwutleniacze i regulatory
kwasowości
|
400–499
|
Emulgatory, środki spulchniające,
żelujące itp.
|
500–599
|
Środki pomocnicze
|
600–699
|
Wzmacniacze smaku
|
900–999
|
Środki słodzące, nabłyszczające i inne
|
1000–1999
|
Stabilizatory, zagęstniki i inne
|
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Numer_E
Uczniowie w grupach analizowali składy produktów spożywczych. Naszą uwagę poświęciliśmy słodyczom, napojom i nabiałowi. Wkrótce opracujemy i przedstawimy wyniki.
Uczniowie w grupach analizowali składy produktów spożywczych. Naszą uwagę poświęciliśmy słodyczom, napojom i nabiałowi. Wkrótce opracujemy i przedstawimy wyniki.