poniedziałek, 23 stycznia 2017

Coca - Cola pod lupą

Wspólnie ze szkołą Jo Richardson w Londynie przystępujemy do projektu Coca - Cola pod lupą. Porównamy 4 rodzaje coli uwzględniając jej skład. Ponadto wykonamy doświadczenia, w których zbadamy pH coli, zidentyfikujemy gaz, cukier, rozdzielimy składniki napoju, sprawdzimy jak działa cola na skorupkę jaja kurzego i nasze zęby oraz metale.

Dzisiaj na zajęciach zważyliśmy ilość cukru, jaka występuje w coli, badaliśmy pH napoju, ogrzewaliśmy Coca - Colę  i otrzymaliśmy karmel, a następnie napój poddaliśmy kilkakrotnemu sączeniu.



Jaki odczyn ma Coca Cola?
Odczyn możemy zbadać za pomocą miernika pH oraz papierków wskaźnikowych. Wartość pH Coca Coli wynosi 3, co oznacza odczyn kwaśny. Jest on spowodowany zawartością kwasu fosforowego (V).




Czy Cola Cola zawiera karmel?
Do wykonania doświadczenia potrzebowaliśmy:  parownicę, palnik, statyw i colę.
30 ml badanego napoju wlaliśmy do parownicy i ogrzewaliśmy do całkowitego odparowania wody. W czasie ogrzewania napój pienił się, a na dnie parownicy pozostał brązowy osad. W ten sposób otrzymaliśmy karmel -  cukier spożywczy, który został  poddany działaniu wysokiej temperatury.




Coca Colę  poddajemy sączeniu. Do tego celu potrzebujemy: kolby sożkowe, lejki, sączki, węgiel aktywny.






Węgiel aktywny ma właściwości adsorpcyjne - barwne składniki osadziły sie na węglu. Przesącz jest zdecydowanie jaśniejszy od napoju Coca Cola.