Do wykonania doświadczenia potrzebujemy: jodynę, witaminę C, mąkę ziemniaczaną, wodę utlenioną, wodę destylowaną lub z kranu, pipety Pasteura, zlewki, łyżeczki, bagietkę.
Instrukcja:
- 1 tabletkę witaminy C rozgnieć w moździerzu i rozpuść w 20 ml wody, mieszaj około 30 sekund.
-
1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuść w 1- 2 łyżkach zimnej wody i dodaj 20 ml gorącej wody – otrzymasz kleik skrobiowy.
- Do zlewki o objętości 200 ml wlej 5 ml jodyny i wkrapiaj kwas askorbinowy do momentu odbarwienia jodyny.
- Następnie dodaj 2- 3 łyżeczki kleiku skrobiowego. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj wody do objętości 75 ml – wymieszaj.
- Na koniec wlej 25 ml wody utlenionej.
- Chwilę należy poczekać na efekt doświadczenia :)