czwartek, 16 kwietnia 2015

Chcę być EKO i dowiem się, ile chemii jem - część doświadczalna projektu - wykrywanie białek i cukrów

Dzisiaj na zajęciach wykrywaliśmy białko i skrobię  w produktach spożywczych. Wykorzystaliśmy następujące produkty: jogurt, ser żółty, szynkę, mleko, jajko, jabłko, bułkę, makaron, cukinię  i marchew. 




źródło: www.scholaris.pl
Potraktowaliśmy produkty spożywcze kwasem azotowym (V). Żółte zabarwienie pojawiło się na wszystkich produktach, a białko jaja kurzego dodatkowo ścięło się. 







Do wykrywania skrobi została wykorzystana jodyna. W przypadku jej obecności pojawia się granatowe zabarwienie. Okazało się, że skrobia jest w jogurcie, bułce i makaronie.

Na następnych zajęciach dokonamy analizy trzech grup żywności: słodyczy, napojów i nabiału. 

Zapraszamy:)