wtorek, 16 września 2014

Badanie właściwości tłuszczów

Na dzisiejszym spotkaniu koła skupiliśmy się na tłuszczach.
Najpierw przebadaliśmy ich rozpuszczalność. Okazało się, że nie mieszają się z wodą; nieco lepiej radzi sobie z nimi alkohol, natomiast całkowicie rozpuścił się tłuszcz w benzynie.  Ta wiedza przydaje się przy próbach wywabiania tłustych plam z ubrań.





Następnym doświadczeniem, jakie wykonaliśmy było odróżnienie tłuszczów roślinnych od zwierzęcych. W tym celu dodaliśmy roztworu KMnO4.
Przekonaliśmy się, że po zmieszaniu oleju roślinnego z manganianem (VII) potasu tłuszcz odbarwi fioletową substancję i pozostanie w swoim naturalnym kolorze. Natomiast rozpuszczony smalec, po zmieszaniu z KMnO4   utrzymuje barwę fioletową- możemy być pewni , że jest to tłuszcz zwierzęcy.


Ostatnim doświadczeniem było odróżnianie tłuszczu od substancji tłustej. Podgrzaliśmy probówki z olejem roślinnym i silnikowym. Z naczynia z olejem roślinnym wydziela się akroleina (jest to dość drażniący zapach, możemy go również poczuć, gdy ktoś smaży placki ziemniaczane). Rozgrzany olej silnikowy nie wydziela takiego zapachu.
 Wniosek? Poprzez ogrzewanie możemy odróżnić oleje jadalne od silnikowych.


 Zapraszamy za tydzień- możemy obiecać Ci jedno: będzie ciekawie!

Autorka  artykułu: Natalia Bukowska z klasy II d