czwartek, 26 lutego 2015

Badanie odczynu wybranych roztworów

Dzisiejsze zajęcia poświęcone były identyfikacji odczynów roztworów. Do tego celu wykorzystaliśmy: mydło, proszek do czyszczenia, wodę z ogórków kiszonych, sok z cytryny.

Odczyn kwaśny spowodowany jest obecnością jonów wodorowych [H+],            a zasadowy - wodorotlenowych [OH-]. Odczyn obojętny będzie wówczas, gdy ilość jonów będzie równa [H+]=[OH-]





piątek, 20 lutego 2015

Zmiana barwy wskaźników pod wpływem substancji chemicznych

Na zajęciach poznaliśmy wskaźniki – indykatory.
Do wykonania doświadczenia potrzebowaliśmy:
  • sprzęt: stojak do probówek, probówki, pipetki.
  • odczynniki: kwas solny, zasadę sodową, wodę, oranż metylowy, fenoloftaleinę, papierki uniwersalne, wywar z czerwonej kapusty.

Po wykonaniu doświadczenia uzupełniliśmy tabelę wpisując zmianę barwy indykatorów:

Substancja chemiczna

fenoloftaleina

oranż metylowy

papierek  uniwersalny

wywar z czerwonej kapusty
woda
bezbarwna
pomarańczowa
żółta
fioletowa
kwas
bezbarwna
czerwona
czerwona
czerwona
zasada sodowa
malinowa
pomarańczowy
zielona
do granatowej
zielona

Fenoloftaleina jest substancją krystaliczną,  rozpuszczalną w alkoholu etylowym – wzór C20H14O4
Oranż metylowy jest związkiem organicznym, rozpuszczalnym w wodzie - wzór  C14H14N3NaO3S. 

piątek, 13 lutego 2015

Informacja dla uczniów


W II półroczu zajęcia koła chemicznego będą odbywały się:

dla klas II we wtorki o godz. 15 - 1545

dla klas I w czwartki o godz. 15 - 1545

Na konsultacje z chemii zapraszam w czwartki o godz. 1415 – 15 w sali 217

wtorek, 10 lutego 2015

Projekt" Sztuka krystalizacji" zakończony


W projekcie globalnym wzięło udział 19 uczniów. Badaliśmy nasycenie roztworów i hodowaliśmy kryształy  różnych związków chemicznych. Nasze zdjęcia i tabela z wynikami zostały opublikowane na stronie  Royal Society of Chemistry . Otrzymaliśmy  e- mail z podziękowaniem , a uczniowie otrzymają dyplomy za uczestnictwo.

Dear Participant,

Thank-you for participating in the Global Experiment 2014 – The art of crystallisation. I hope you enjoyed taking part in the experiment and will now use the website again to view the results from students around the world.

Kind regards
The Learn Chemistry Team

Nasze wyniki:

Number of Participants
19
Age Group
14-16 Years
Region
West

Experiment A
Alum
Epsom Salts
Potassium Nitrate
Table Salt
Sugar
Temp (0C)
Mass (g)
Temp (0C)
Mass (g)
Temp (0C)
Mass (g)
Temp (0C)
Mass (g)
Temp (0C)
Mass (g)
21
12
18
14
16
13
21
18
20
16

Experiment B
Alum
Epsom Salts
Potassium Nitrate
Table Salt
Sugar
Temp (0C)
Size
Shape
Temp (0C)
Size
Shape
Temp (0C)
Size
Shape
Temp (0C)
Size
Shape
Temp (0C)
Size
Shape
18
20
V
18
22
W
18
22
Z
18
15
X
18
16
V


Z kryształami mamy do czynienia codziennie.
Jadalne kryształy to: sól, cukier, kwasek cytrynowy.
Kryształy mają zastosowanie w elektronice: laptopy, tablety, smartfony, karty kredytowe oraz w medycynie, farmacji, optyce, akustyce.
Spotykamy je również w przedmiotach codziennego użytku. Są to żyrandole, zegary, biżuteria etc.
  Przykłady kryształów:


Wszystkim uczniom serdecznie dziękuję :)

sobota, 7 lutego 2015

Eksperymenty z Jo Richardson Community School

W bieżącym roku szkolnym realizujemy międzynarodowy projekt    " Chemia wokół nas".
Uczniowie z naszego gimnazjum i ze szkoły partnerskiej wykonują samodzielnie doświadczenia chemiczne.
Wejdź na blog szkoły w Londynie:  smartiesjrcs.blogspot.com i wykonaj   3 doświadczenia, nie opisuj ich.
Zrób zdjęcia ( 2-4) do każdego doświadczenia i wyślij je na e- mail , który znajduje się w kontaktach. Podaj tytuł doświadczenia, nazwisko, imię i klasę. 

Doświadczenia:
1.Colourful balloons - balon, sodka, ocet, butelka
2. Fizzy fountain       - wysoka szklanka, olej, sodka, barwnik
3. Investigating air    - miska, woda, świeczka, szklanka
4. Density Tower      - miód, płyn do naczyń, woda, olej
5. Volcano eruption  - szklanka, miska, soda, ocet, woda                  

Dla uczniów z naszego gimnazjum, którzy wykonają najładniejsze zdjęcia i udokumentują doświadczenia krok po kroku przewidziane są nagrody niespodzianki.

Zachęcam do eksperymentowania

piątek, 6 lutego 2015

Uczniowie eksperymentują

Gumowa kość
Autorka: Agnieszka Żytyńska  kl. I F

Potrzebujemy : oczyszczoną kość z kurczaka, szklankę, ocet


Wkładamy kość do szklanki i czekamy kilka dni


Kość wygina się, jakby była wykonana z gumy,


Gaszenie świecy dwutlenkiem węgla
Autor: Piotr Ałanowski  kl. III F


Do wykonania doświadczenia potrzebujemy: sodę oczyszczoną, ocet, miskę, szklankę, świeczkę, łyżkę wazową.
Przebieg doświadczenia:
-zapalamy świeczkę i wkładamy ją do szklanki
- wsypujemy sodę oczyszczoną do miski
-zalewamy sodę octem
-przykrywamy miskę
-po uspokojeniu się reakcji, odkrywamy naczynie
-nabieramy dwutlenek węgla z dna naczynia
-przelewamy CO2 do szklanki

Obserwacje: po przeniesieniu CO2 do szklanki świeca gaśnie.
Wniosek: Dwutlenek węgla nie podtrzymuje spalania.





środa, 4 lutego 2015

Ciąg dalszy uczniowskich eksperymentów

Dyfuzja atramentu w ciepłej i zimnej wodzie
Nikola Mazurkiewicz  kl. III F






Pływające jajko
Aleksandra B.   kl.III F


Ciecz nienewtonowska
Dominika O.   kl. I G

Badanie wpływu różnych czynników na metale
Wiktoria Mele   kl. II G



Gotowanie coli
Mateusz O.  kl. III D

Potrzebujemy: puszkę coli, garnek, szklankę, łyżkę


Colę wlewamy do garnka, stawiamy na duży gaz i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 20 minut.

Napój odgazowuje  oraz powoli paruje. 
Otrzymaliśmy czarną masę cukru, która znajduje się w 330 ml napoju