wtorek, 30 września 2014

Ruszyła produkcja mydła

Bazę glicerynową lub szare mydło ścieramy na tarce



Wiórki ogrzewamy w łaźni wodnej



Dodajemy barwnik, zapach i dodatki



Masę mydlaną przelewamy do foremek


Agatka formuje serce


Oto efekty naszej pracy





Zapraszamy za tydzień  :)



poniedziałek, 22 września 2014

Wirusy zwyciężyły :(

W bieżącym tygodniu zajęcia koła zostały odwołane , ponieważ „zaatakowały mnie wirusy”. Następne spotkanie będzie poświęcone produkcji mydła. 



Zapraszam uczniów klas drugich
do wzięcia udziału w konkursie chemicznym 
pt. „ Mistrz chemii klas II”

           Zakres materiału:             
               1.  Substancje i ich przemiany
2.  Atom i cząsteczka

Termin konkursu:
13 października 2014 ( poniedziałek)
godz. 1410 sala 217

wtorek, 16 września 2014

Badanie właściwości tłuszczów

Na dzisiejszym spotkaniu koła skupiliśmy się na tłuszczach.
Najpierw przebadaliśmy ich rozpuszczalność. Okazało się, że nie mieszają się z wodą; nieco lepiej radzi sobie z nimi alkohol, natomiast całkowicie rozpuścił się tłuszcz w benzynie.  Ta wiedza przydaje się przy próbach wywabiania tłustych plam z ubrań.





Następnym doświadczeniem, jakie wykonaliśmy było odróżnienie tłuszczów roślinnych od zwierzęcych. W tym celu dodaliśmy roztworu KMnO4.
Przekonaliśmy się, że po zmieszaniu oleju roślinnego z manganianem (VII) potasu tłuszcz odbarwi fioletową substancję i pozostanie w swoim naturalnym kolorze. Natomiast rozpuszczony smalec, po zmieszaniu z KMnO4   utrzymuje barwę fioletową- możemy być pewni , że jest to tłuszcz zwierzęcy.


Ostatnim doświadczeniem było odróżnianie tłuszczu od substancji tłustej. Podgrzaliśmy probówki z olejem roślinnym i silnikowym. Z naczynia z olejem roślinnym wydziela się akroleina (jest to dość drażniący zapach, możemy go również poczuć, gdy ktoś smaży placki ziemniaczane). Rozgrzany olej silnikowy nie wydziela takiego zapachu.
 Wniosek? Poprzez ogrzewanie możemy odróżnić oleje jadalne od silnikowych.


 Zapraszamy za tydzień- możemy obiecać Ci jedno: będzie ciekawie!

Autorka  artykułu: Natalia Bukowska z klasy II d

wtorek, 9 września 2014

Wykrywanie skrobi, glukozy i białka w wybranych produktach spożywczych

Na dzisiejszych zajęciach poznaliśmy reakcje charakterystyczne, dzięki którym możemy wykryć białko,skrobię i glukozę w produktach spożywczych. Do tego celu wykorzystaliśmy: jabłka, ser biały, ziemniaki, bułki, jajka surowe, cebulę.





W przypadku obecności skrobi pojawia się ciemnoniebieskie zabarwienie, żółte zabarwienie potwierdza obecność białek - reakcja ksantoproteinowa.


Próba Trommera potwierdza obecność glukozy. Pod wpływem ogrzewania niebieska barwa wodorotlenku miedzi(II) zmienia się na ceglastoczerwoną.


 Odwiedź nas w przyszłym tygodniu - zajmiemy się tłuszczami.
                                        
ZAPRASZAMY

sobota, 6 września 2014

Zapraszamy do odwiedzania naszego bloga


Będziemy tu zamieszczać informacje i zdjęcia dotyczące chemicznych przedsięwzięć. Już we wtorek zajmiemy się wykrywaniem związków chemicznych w wybranych produktach spożywczych.